De siste dagene i Begia er vi i Mons. Det er rett før jul 17 desember. Vi gjør de siste forberedelser før vi inntar Frankrike. Her er det ikke lengere mulig å fylle diesel på havnene, så vi må ut å finne bensinstasjon og fylle på jerrykanner. Heldigvis har våre gode venner mødt oss her i Mons og vi blir kjørt med bil fram og tilbake med kannene et par ganger. Vi fyller ut papirer for å komme inn i landet, inkludert gyldige Covid pass. Vi drar på et flott julemarked, og drar ut på en bedre middag. Takk for denne gang Belgia.

Velkommen til FRANKRIKE.

Fra Mons kjører vi Canal du Centre, til vi møter Canal du Nord. Denne tar vi sørover til vårt første møte med Frankrike. Canal du Nord er en stor kanal. På denne tiden av året er det kun nytte/lasteskip her. Det er vinter med kuldegrader, ingen småbåter nå. Tenk at Nidelven har kommet seg til Frankrike. Det er en stor milepel!

Vi kommer til Port de plaisance Valescaut i byen Valenciennes. Her legger vi til, å julen blir feiret her. Denne havnen er veldig fin ved første øyekast. Det tar tid å skjønne seg på, finne folk og ikke minst når man først finner noen så snakker de såklart kun fransk. Etter mye om å men ordner det seg. Vi betaler leie, får kode til dusjer, setter inn penger slik at vi får et kort vi kan kjøpe strøm med. Når vi har brukt opp euroene på strømkortet fyller man på med nytt, enkelt og greit.

Det er kaldt her i nord på denne tiden. Kuldegrader og frost på båten.

Lite tilbakeblikk på Belgia. Kanalene i Belgia inneholder veldig mye søppel, vi har opptil flere ganger filmet propellen for å ta en nærmere inspeksjon. Ved en av de siste slusene i Belgia mistet vi bakke/rygge styring på båten. Ikke bra! Vi kom oss helskinnet til Valenciennes, heldigvis. Her er hva vi fant i propellen:

En plastpose som hadde surret seg godt fast. Kapteinen måtte ut å dykke i det kalde vannet og få skjært løs posen. Dette med søppel og plast i hav og vann er et STORT problem, ikke bare for Nidelven men verden og befolkningen sjenerelt! Ikke kast søppel folkens!

Vanlenciennes er faktisk en ganske fin by. Det bor ca 43000 mennesker her. Det er såklart vinter når vi er her, kan bare tenke meg hvor vakkert det er om sommeren.

Vi utforsker byen, og finner en vakkert julemarked. Dette er en lang tradisjon og jeg elsker jo alle lysene og den fine pynten.

Mens vi så går rundt på merket med vår live stream, viser det seg at det en en som følger med vår stream. Først tror vi det er «trolls» som tuller med oss. Men det skal vise seg å være sant. Vi har franske følgere i kanalen. Denne hærlige mannen jobber i en av julebordene og inviterer oss til å komme bort å få en smak 🙂 Så veldig koselig! Her er et klipp fra vår live stream:

Etter koselig møte med både Valenciennes og markedet møter vi på vårt største problem i disse juletider. Strømproblemene er stort i havnen. Sikringene går stadig og folk som bor der, inkludert oss blir frustrerte. Med minusgrader ute og ingen form for varme blir det ganske så kaldt ja. Julaften kommer og vårt strømkort er fri for euro. Vi går til havnekontoret for å fylle på nytt. Der har de jaggu tatt seg juleferie. Automaten utenfor er ute av drift. Dette blir kaldt. Vi feirer julaften med oss med god mat i kulda. 1 juledag er vi lei av strømproblemene, og skjønner at her kommer det ingen på jobb med det første. Så vi tar hotell et par dager før vi reiser videre sørover mot Peronne.

-Chatrine

One Reply to “FRANCE 2021”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *