Amsterdam har utallige kilometer med kanaler, ca 1500 broer og et folketall på ca 822000 mennesker. Et «must to do» er å ta seg en tur med kanalbåt. Det finnes utallige forskjellige typer kanalbåter, alt for enhver smak. Vi tok en åpen kanalbåt på dagtid som var helt fantastisk. Det sies at kanaltur på kvelden er av de fineste hvor du får se hele byen lyser opp langs gatene ved kanalene.

Kanalbåt om kvelden, eller spasertur? Broene i Amsterdam er vakre! Som sagt ca 1500 stykker, hvor de fleste er pyntet med lys på kveldstid.

Sykler.

Det er ca 800000 sykler i Amsterdam, altså ca 1 pr innbygger. Wow! Det er sykler overalt i denne byen. Mange av disse er pent pyntet opp, og ofte festet til bruene.

Bakdelen med alle disse syklene er at mange blir forlatt, mange blir stjelt. Bare i kanalene fiskes det opp ca 15-18000 sykler hvert år. Det er trist. Bildet under viser sykkelparkeringen ved togstasjonen. Her er det ikke bare bare å finne igjen sin egen…

Amsterdam er også kjent for sine høye, tynne hus som er bygt fast i hverandre. I tillegg er de bygd skjeve. Det lener seg ut mot gatene. I gamle dager betalte man skatt for hvor tomtearealet var. Derfor ble husene bygd så smal og små som mulig. Høyden på huset hadde ingenting å si. Derfor ble det også mange etasjer for mest mulig plass for familiene. For å få inn møbler, gods og annet oppover etasjene, har alle husene en heis/vinsj i øverste etasje, hvor de heiser det de ønsker til hver etasje. Så… for å ikke ødelegge fasaden er de bygd skjevt, slik at varene/møblene ikke krasjer i vegg eller vinduer. Smart!

Var man rik på den tiden, ble husene bygget store, brede og RETTE! For her var det både brede trapper og heiser innendørs.

Det er ca 2500 husbåter i Amsterdam sentrum. Fascinerende, og ekstremt sjarmerende! Folk lever og bor i alle typer husbåter. Skulle man ønske seg et sånt liv er det ca 20 års ventetid på plass. Avogtil kan man finne en husbåt med plass til salgs om man har penger nok 🙂

Et annet «Must» i Amsterdam er selvfølgelig kafe livet! Det er fine kafeer i enhver krik å krok, og til enhver smak. Bare å sitte ned, nyte og se på livet i byen er helt fantastisk.

På en av våre kveldsturer rusler vi gjennom Oudezijds Voorburgwal. Vakkert!

På hjemturen titter vi fra byen mot Amsterdam- NOORD. Her er byggene moderne og likner ikke særlig på bysentrum. Nede helt til høyre i bildet er Sixhaven. Der ligger vår båt.

Utsikt fra sentrum mor Sixhaven, vi har våe båt nede til høyre i bildet

På vår live stream har vi bade ender til de som støtter oss mest. I den forbindelse måtte vi såklart innom Rubber Duck Store. Får en hærlig butikk! Bade ender i alle fasonger og varianter. Butikke ligger i Red Light Distrikt.

Som et siste stop for oss tar vi oss inn et par dager på WestCord Fasion Hotell, for litt spa. Vi fikk våre spa behandlinger, men ellers var restauranten og skybaren stengt ned pga Covid. Flott hotell, og en fin avslutning på vårt opphold i Amsterdam

Takk for at du leser, håper det gir litt inspirasjon til å dra ut på tur!

Neste gang starter vi skuta på vår reiser videre sørover, heng med!

-Chatrine

3 Replies to “AMSTERDAM 2021, Del 3”

  1. Hei 🙂 Nå hadde jeg lyst til å reise til Amsterdam med båten 🙂 Det hadde vært gøy å få oppleve 🙂 Må overtale gubben nå hehehe
    Utrolig fine bilder <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *