Kiel Kanal/Nord-ostesse–Kanal: Vannveien mellom Østersjøen og Nordsjøen.

Dette er vår «Crash Course» (et kurs hvor man lærer mest mulig på kortest mulig tid) i kanal kjøring. Vi krabber ikke, vi hopper rett i det! Etter mange år i Nidelven har vi vel aldri vært så nervøse. OMG! Vi ankommer Holtenau, inngangen til til slusen. Her tar vi en natt å prøver å roe nervene til en tidlig start på dagen neste morgen.

Kiel Kanal er 98 km lang, den kan ta båter fra 42(!)m bred, og 310m lang. Dybden er 11m og høyden er uendelig. Skipene sparer 519km ved å kjøre kanalen framfor å kjøre rundt Gylland (Danmark). Kanalen i seg selv er 102m bred. Dette er en stor kanal, ment for større skip.

Oversiktsbildet over sluse området, lånt fra Alamy. Båten vår ligger til venstre i bildet, der hvor småbåtene ligger. Det er her vi «biter negler» og øver på VHF `en… Året 2021 er året vi sliter mest med covid19. Pga av det er billett lukene stengt, dermed slipper vi å betale for å kjøre slusene og kanalen. For vår båt 24 fot ville det normalt ha kostet ca 50kr.

Får vår del tar det 2 dager å fullføre kanalen. Planen er å gå første dagen til Rendsburg, overnatte der, så videre til Brunsbuttel. Overnatte i kanalen innenfor slusen, så ut dagen etter.

Pga av nervøsiteten har jeg bare ett bilde å vise fra slusen. Glemte rett å slett å ta bilder. Vi kjører inn i slusen helt til høyre (se bildet over), etter litt «rot» på VHF. Vi får klar signal og grønt lys til slutt.

Slusen var overraskende enkel. Går ut på platået på siden og fortøyer der. Platået følger vannet og der kan man stå til nivået er nådd. Slipper fortøyningene, går ombord og kjører ut. WOW! Her hadde vi altså gruet oss, til noe så enkelt. Jaja…

Det er lite å se i kanalen. Vi kjører time etter time med tett skog på alle kanter. Det mest fasinerende vi ser er såklart de store skipene som passerer forbi.

Ca 1/3 del inn i kanalen stopper vi vi den eneste byen på strekningen for overnatting.

RENDSBURG

Her bor det ca 30000 mennesker. Fin liten by. Passer godt å stoppe her, da været ikke er helt på topp. Mye regn. Vi tok med oss GoPro og filmet byturen vår. Ta en titt!

Dagen derpå våkner vi til værmelding om torden, lyn og storm i Kiel området. Flere mennesker er skadet, det ser ikke bra ut. Er det noe man må passe seg godt for på en tur som denne, så er det været! Så vi bestemmer oss raskt for å bli i Rendsburg en dag til, til været roer seg. GoPro er med, å vi tar en ny titt på byen 🙂

Vel blåst Rendsburg, på tide å dra videre. Vi har en laaaang dag foran oss. Vi skal jo prøve å komme oss helt ned til Brunsbuttel som er i enden av kanalen. Lets go!

Vi starter tidlig, fortsetter vår ferd gjennom kanalen med stort sett skog på alle kanter. Time etter time. Den ene store lastebåten etter den andre flyter forbi. Vi når til slutt målet BRUNSBUTTEL. Det er her vi skal overnatte, for å sluses ut neste dag. Slusen er døgnåpen for nyttefartøy, men fritidsbåter kan kun kjøre kanal og sluser når det er lyst.

Kiel kanal er ikke vanskelig å kjøre, men man må selvfølgelig passe seg for store skip. Slusingen gikk fint, de stenger ikke portene før alle båter er fortøyet godt og riktig. Fantastisk!

Så…. Neste …

En erfaring for vår del var det å komme ut av og krysse elven Elbe, med sterk strøm. Med vår yanmar motor på hele 27 hester skal vi manøvre rett over elven. Denne elven er stor og kraftig. Ikke nok med det, men her kommer også alle store skip til og fra Hamburg. Vårt mål er Cuxhafen Yachtclub på den andre siden. Video fra selve kanalen og slusen. Så en liten snapchat fra overnattingen i Brunsbuttel.

Tusen takk for at dere leser helt til slutten 🙂

Dette ble et supert langt innlegg, med lange videoer. Men jeg følte det måtte med. Syns dere det ble for langt? Skulle jeg delt det opp? Er det helt innafor? Kommenter gjerne 🙂

-Chatrine

Følg oss her:

✅ Twitch: https://www.twitch.tv/iverz76

✅ Instagram: https://instagram.com/iverz76/

✅ Facebook: https://facebook.com/groups/242113769…

✅ Tiktok: https://www.tiktok.com/@iverz76

✅ Patreon: https://www.patreon.com/sailing5knots

✅ Twitter: https://www.twitter.com/Iverz76

2 Replies to “Kiel Kanal 2021”

  1. Det var spennende den første gangen, glemmer det aldri. Tiden flyr 🙂
    Og nå har dere kjørt 336 sluser 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *